Recepty

Nachos jako v kině?

Chcete si dát doma nachos s čedarovou omáčkou jako v kině?

Je to jednoduché!

Objednejte si libovolné hotové nachos z naší nabídky. A než dorazí vrhněte se na omáčku. Je to easy.

Nejprve z rozpustíme máslo, které vzápětí zahustíme trochou hladké mouky. Za stálého míchání přilejeme sklenici plnotučného mléka a přidáme strouhaný čedar. Osolíme, dochutíme trochou mleté papriky třeba chipotles od Chilli doctora

A je to!

A ještě jednodušší cesta?

Objednejte na našem webu dip z čedaru, ten potom pouze povařte s mlékem, dochuťte a máte hotovo!

 

Poctivého nepálí?

 

Scovillova stupnice a Scoville Heat Unit (SHU) slouží k měření štiplavosti a pálivosti chilli papriček. 
Co je Scovillova stupnice? Scoville stupnice a Scoville Heat Unit (SHU) byly pojmenovány po vědci Wilburu Scoville v roce 1912.
V té době Scoville pracoval pro farmaceutickou společnost s názvem Parke-Davis, kde vyvinul test
nazvaný „Scoville Organoleptic Test“,který se používá k měření štiplavost a pálivost chilli papričky. Původně Scoville rozemlel papriky a smíchal je s cukrovou vodou a poté je otestoval skupinou degustátorů,
kteří usrkávali z těchto roztoků cukru, vody a pepře. Roztoky pak kousek po kousku ředil, dokud už nepálily jazyky ochutnávačů, načež přiřadil chilli papričce
číslo podle počtu ředění potřebných k odstranění pálivosti. Měření jsou rozdělena na násobky 100. Všimněte si, že 1 díl na 1 000 000 ředění vody je hodnocen na
1,5 Scovilleovy jednotky. Čistý kapsaicin, látka, která dělá chilli papričky pálivými, má hodnotu
mezi 15 – 16 000 000 SHU. Na obrázku můžete porovnat několik papriček na škále a jejich vztah k čistému kapsaicinu. Pálivost papriky může ovlivnit několik faktorů, ale obecně spadají do rozmezí uvedených níže. Testování pálivosti chilli papriček v součatnosti není tak docela subjektivní. Byla nahrazena vysoce výkonnou
kapalinovou chromatografií neboli HPLC, která měří chemické látky produkující pálivost papriky a hodnotí je
v jednotkách štiplavosti ASTA. Scovilleho stupnice může být použita nejen k měření chilli papriček, ale všeho, co je vyrobeno z chilli papriček,
jako jsou salsy a pálivé chilli omáčky. Skutečně se měří koncentrace „kapsaicinu“, aktivní složky, která vyvolává
pocit pálení na našem jazyku. Termín „kapsaicin“ pochází z klasifikace rostlin papriky rodu Capsicum. Kapsaicin se přirozeně vyskytuje
v paprikách spolu s dalšími kapsaiciniody, z nichž všechny tvoří jedinečné chutě a pálivost každé papriky
v závislosti na jeho obsahu.
Kuřecí křídla v mexické marinádě

Odstraňte špičky kuřecích křídel, opláchněte je studenou vodou a osušte.

Křídla marinujte v adobo a nechte v lednici odležet alespoň 2 hodiny.
Marinovaná kuřecí křídla s marinádou vložíme do pánve a necháme vše dusit, dokud se salsa nezredukuje. Přidejte olej a opečte kuřecí křidélka dokřupava. Dobře se k ní hodí mexická rýže a salát.

(„Adobo“ je španělský výraz a znamená marinádu nebo kořenící směs. V dobrém Adobo nevyčnívá žádná z jednotlivých ingrediencí, spíše kulatá, vyvážená chuť vzniká ze směsi ingrediencí, jako jsou různé chilli papričky, cibule, rajčata a koření.)

 

 

Jak na burrito

Jak vytvořit správné mexické burito?

Nejprve si připravíme maso. Pro rychlost začneme kuřecím masem, které se v Mexiku úplně moc nepoužívá, ale češi (a hlavně češky) ho milují.

Kuřecí maso uvaříme v zeleninovém vývaru. Poté ho za pomocí vidličky natrháme a naložíme v marinádě Pibil. Okořeníme kořením chorizo, osolíme, opepříme.

Směs pak pokládáme do středu velké pšeničné tortily, zasypeme strouhaným čedarem nebo goudou. Přidáme fazole, rýži, rajčata na kostky, čerstvý koriandr a zabalíme.

Burrito se balí tak, že okraje tortily zahneme dovnitř směrem k náplni a pak celou placku zatočíme do válce směrem od sebe.

Hotové burrito zapečeme na grilu nebo 5 minut v troubě.

Podáváme s kysanou smetanou, ostrou salsou nebo guacamole.

Dobrou chuť!

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení