690 Kč
Odrůda: 100% Nebbiolo
Barva: Velmi tmavá, rubínová.
Vůně: Svěží aroma červeného ovoce s náznakem máty, bazalky a zelené papriky.
Chuť: Vyzrálé a vyvážené víno, s tóny bobulového ovoce a hořké čokolády, má výraznější, zralé třísloviny a dlouhý závěr.
Zrání: 14 měsíců v sudech z francouzského dubu a dalších 24 měsíců na láhvi.
Snoubení s jídlem: Hodí se ke grilovanému masu, mexické a italské kuchyni a sýrům.
L. A. Cetto je největším a nejvyhlášenějším vinařstvím v Mexiku. Vlastní 1600 ha vinic na několika místech údolí Valle de Guadalupe, kde pěstují mnoho odrůd pro výrobu bílých, růžových, červených, šumivých i dezertních vín a 60 % jejich produkce je exportováno do 27 zemí světa, včetně České republiky.
Hlavním enologem je Ital Camillo Magoni, který se narodil a vyrostl v Piemontu, a tak není překvapivé, že jeho specializací a posedlostí je odrůda Nebbiolo, používaná pro výrobu slavných vín Barolo a Barbaresco. Ačkoli se tato odrůda ve světě kromě pár regionů v Itálii téměř nepěstuje, Magoni pro ni viděl v Mexiku velký potenciál a rozhodl se porušit konvence.
Jeho vize skvělých vín z odrůdy Nebbiolo se naplnila a L. A. Cetto Private Reserve Nebbiolo je světově uznávaným vínem a dostalo se do žebříčku 25 nejlepších Nebbiolo světa, jako jediné nepocházející z Piemontu.