L. A. CETTO Reserva Privada Nebbiolo 0,75

Kód: 3177
Neohodnoceno
690 Kč
Skladem

Odrůda: 100% Nebbiolo

Barva: Velmi tmavá, rubínová.

Vůně: Svěží aroma červeného ovoce s náznakem máty, bazalky a zelené papriky.

Chuť: Vyzrálé a vyvážené víno, s tóny bobulového ovoce a hořké čokolády, má výraznější, zralé třísloviny a dlouhý závěr.

Zrání: 14 měsíců v sudech z francouzského dubu a dalších 24 měsíců na láhvi.

Snoubení s jídlem: Hodí se ke grilovanému masu, mexické a italské kuchyni a sýrům.

 L. A. Cetto je největším a nejvyhlášenějším vinařstvím v Mexiku. Vlastní 1600 ha vinic na několika místech údolí Valle de Guadalupe, kde pěstují mnoho odrůd pro výrobu bílých, růžových, červených, šumivých i dezertních vín a 60 % jejich produkce je exportováno do 27 zemí světa, včetně České republiky.

Hlavním enologem je Ital Camillo Magoni, který se narodil a vyrostl v Piemontu, a tak není překvapivé, že jeho specializací a posedlostí je odrůda Nebbiolo, používaná pro výrobu slavných vín Barolo a Barbaresco. Ačkoli se tato odrůda ve světě kromě pár regionů v Itálii téměř nepěstuje, Magoni pro ni viděl v Mexiku velký potenciál a rozhodl se porušit konvence.

Jeho vize skvělých vín z odrůdy Nebbiolo se naplnila a L. A. Cetto Private Reserve Nebbiolo je světově uznávaným vínem a dostalo se do žebříčku 25 nejlepších Nebbiolo světa, jako jediné nepocházející z Piemontu.  

Detailní informace

Detailní popis produktu

Kategorie: Mexická vína
Druh: červené
Objem: 0,75 l
Odrůda: Nebbiolo
Vinařství: L.A.Cetto
Země původu: Mexico
Země původu: Mexiko
Vinařská oblast: Baja California
Ideální teplota podávání: 16 – 18 °C
Alkohol: 13,5 %
Počet v kartonu: 6 ks
Objem: 0,75 l
Země původu (text): MEXIKO - Mexiko je asi nejstarší vinařskou zemí Nového světa. Ihned po dobytí říše Aztéků v roce 1521 se španělští dobyvatelé, pod vedením Hernanda Cortéze, pokusili založit tradici vinohradnictví v Mexiku. Neměli ale velké úspěchy, protože horké a suché podnebí, které v Mexiku panuje, nebylo pro vinnou révu ideální. Tito pěstitelé se ale nevzdali a hledali oblasti, kde by se vinné révě dařilo. Ty našli na severu Kalifornie. V 18.století františkáni tyto španělské vinohrady rozšířili do celé Kalifornie. Pak ale došlo k odtržení Kalifornie od Mexika a tím na dlouhou dobu i k úpadku Mexického vinařství. Tradice pěstování vinné révy v Mexiku byla vzkříšena až začátkem 20.století, kdy sem přicházejí investice od velkých amerických a evropských společností. Vzhledem k již zmíněnému suchému a teplému klimatu v Mexiku, se zde vinné révě daří nejlépe na náhorních plošinách v nadmořské výšce 1500 a někdy až 2000m. Nyní je v Mexiku 8 vinařských oblastí, z nichž nejvýznamnější je Baja California. Jak už samotný název napovídá, leží na jižní hranici Kalifornie, téměř na dohled od kalifornského San Diega. V celém Mexiku je kolem 70 tisíc hektarů vinic. Především díky technologii řízeného kvašení a výsadbě kvalitních odrůd jsou mexická vína na stálém kvalitativním vzestupu a díky tomu se začínají prosazovat i na světových trzích a mezinárodních vinařských výstavách.