PAPRIČKY
Chilli papričky jsou nepostradatelnou součástí mexické kuchyně a dodávají jí typickou pikantní chuť. Existuje mnoho různých druhů chilli papriček, každá s vlastní intenzitou pálivosti a charakteristickým aroma.
Jalapeños jsou asi nejoblíbenější chilli papričkou a mají střední pálivost. Jsou vhodné k pečení, grilování nebo přidání do salsy. Naopak habaneros jsou ty z pálivějších chilli papriček a vyžadují opatrné použití. Jsou výborné do omáček nebo marinád.
Pro milovníky extrémní pálivosti jsou ideální papričky naga bhut jolokia a carolina reaper. Tyto papričky patří mezi nejpálivější na světě a mohou být opravdu nebezpečné, pokud se s nimi nezachází opatrně.
Kromě čerstvých chilli papriček se také běžně používají sušené chilli papričky (chipotles, morita, piquin, puya, habanero, chipotles, mulato, guajillo) nebo nakládané papričky. Z fermentovaných papriček se vyrábí takzvaný mash. Každý druh chilli papričky má své místo v mexické kuchyni a přidává jí jedinečnou chuť a aroma.
Cascabel má sladkou oříškovou chuť, je docela jemná. Její použití je třeba zvážit, aby vynikla ta...
Habanero je odrůda papriky čínské (Capsicum chinense Jacquin). Její název je...
Papričky morita jsou uzenou verzí dozrálých jalapeños. S mírnou pálivostí a jedinečnou...
Pasilla papričky jsou středně pálivé sušené papričky pocházející z Mexika. Jsou známé svou...
Piquin je pálivý kultivar chilli papričky běžně používaný jako koření. Piquin...