🌮 10 míst v Mexiku, kde chceš jíst – ochutnej Mexiko region po regionu

Mexická kuchyně je plná chutí, které tě dostanou. Od pálivých chilli papriček přes bohaté omáčky až po jednoduché street food recepty. Tady je 10 míst v Mexiku, kde se z jídla stává kulturní zážitek – a ke každému přidáváme rychlý recept, abys mohl ochutnat Mexiko i doma.


1. Oaxaca – mole negro a tlayudas

Oaxaca je považována za kulinářskou Mekku Mexika. Místní mole negro je hluboká, bohatá omáčka z chilli, čokolády a koření. K tomu se podávají tlayudas – obří, křupavé tortilly plněné fazolemi, sýrem a masem.

🧑‍🍳 Rychlý recept: Tlayuda doma


2. Puebla – mole poblano a chiles en nogada

Z Puebly pochází mole poblano – slavná omáčka z čokolády a několika druhů chilli. Na podzimní oslavy se připravují chiles en nogada, plněné papriky v ořechové omáčce.

🧑‍🍳 Rychlý recept: Kuře v mole poblano

  • Uvař kuřecí prsa

  • Zalij omáčkou mole (můžeš použít hotovou nebo domácí směs z chilli + kakao + vývar)

  • Podávej s rýží a sezamovými semínky


3. Ciudad de México – tacos al pastor

Hlavní město žije na rytmu tacos al pastor. Kořeněné maso, připravované jako kebab, se podává s ananasem a koriandrem.

🧑‍🍳 Rychlý recept: Tacos al pastor doma

  • Marinuj vepřové maso v citrusové šťávě, chilli a česneku

  • Opeč na pánvi s kousky ananasu

  • Podávej v tortille s cibulí a koriandrem


4. Guadalajara – birria a vývary

Z Jaliska pochází birria, pomalu vařené maso v pikantní omáčce. Podává se buď jako tacos, nebo jako horký vývar s limetkou.

🧑‍🍳 Rychlý recept: Birria tacos

  • Orestuj hovězí maso se směsí chilli, česneku a rajčat

  • Nech dusit 45 minut s vývarem

  • Podávej v tortille se sýrem, přelož a opeč na pánvi dozlatova


5. Mérida – cochinita pibil

Na Yucatánu se připravuje cochinita pibil – vepřové marinované v achiotu a pomerančové šťávě, pečené v banánovém listu.

🧑‍🍳 Rychlý recept: Cochinita v pánvi

  • Nakrájej vepřové na kostky, marinuj v achiote pastě a pomerančové šťávě

  • Opeč v hlubší pánvi nebo pomalu vař na nízkém plameni

  • Podávej s červenou cibulkou a tortillou


6. Tijuana – tacos s mořskými plody

Sever Mexika nabízí tacos de mariscos – mořské plody v tortille. Jednoduché, osvěžující a s citrusovým nádechem.

🧑‍🍳 Rychlý recept: Rybí tacos

  • Opeč filety bílé ryby (treska, tilápie)

  • Vlož do tortilly s bílým zelím, avokádem a zakápni limetou

  • Přidej trochu salsy s mangem nebo chilli


7. San Cristóbal – tamales a kakao

V horách Chiapasu ochutnáš tamales a husté čokoládové nápoje. Tradiční kuchyně zde pracuje s kukuřičnou moukou a banánovými listy.

🧑‍🍳 Rychlý recept: Sladké tamalitos

  • Smíchej masa harina s máslem, cukrem a kakaem

  • Zabal do pečicího papíru jako "balíček"

  • Vař v páře 30 minut


8. Ensenada – fish tacos

Z Ensenady pochází ikonické fish tacos. Kombinace smažené ryby, zelí a krémové omáčky je neodolatelná.

🧑‍🍳 Rychlý recept: Fish tacos s chipotle majonézou


9. Veracruz – ryby s rajčaty a bylinkami

Pescado a la Veracruzana kombinuje ryby, rajčata, olivy a bylinky. Karibské chutě se tu potkávají s evropskými vlivy.

🧑‍🍳 Rychlý recept: Veracruz ryba

  • Osmahni česnek, rajčata, olivy a kapary

  • Přidej filety ryby a chvíli podus

  • Podávej s rýží nebo bílým chlebem


10. Tlaxcala – kukurice a chapulines

Tlaxcala přináší jedinečné chutě jako chapulines (pražené kobylky) a tradiční kukuřičné placky.

🧑‍🍳 Rychlý recept: Quesadillas con chapulines (nebo bez 😉)

  • Naplň tortillu sýrem a opeč do zlatova

  • Pokud chceš, přidej pražené chapulines

  • Podávej s avokádem a zelenou salsou


🇲🇽 Ochutnej Mexiko krok za krokem

Mexická kuchyně je pestrá, barevná a plná příběhů. Vyzkoušej některý z rychlých receptů a pozvi Mexiko k sobě domů. Stačí tortilla, chilli paprička a kapka limetky – a jsi tam.