Mexická kuchyně, Mexiko a latinská Amerika obecně, Strana 5

Tomatillo

Co jsou to rajčata tomatillo? Rajčata tomatillo jsou malé zelené plody, které jsou tradičně používány v mexické kuchyni. Jsou obdobou tradičních rajčat, ale mají odlišnou chut a texturu. Tomatillo má lehce kyselou chuť a je často používán k přípravě omáček, salsa verde nebo guacamole. Tyt...

Cascara

Historie a původ Cascary Cascara je nápoj získávaný z usušených slupek kávových bobů. Tento nápoj má dlouhou historii a původ sahá až do 18. století, kdy se začal poprvé vyrábět v Latinské Americe. Původním záměrem bylo využít slupky z kávových bobů, které byly doposud považovány za odpad...

Mexická ambasáda v Praze

Historie Mexické ambasády v Praze Mexická ambasáda v Praze (Embajada de México en la República Checa) má dlouhou historii, sahající až do doby, kdy Mexiko a Československo navázaly diplomatické vztahy. První mexická diplomatická misce v Československu byla otevřena v roce 1927. Po rozděle...

Guajillo

1. Co je Guajillo a jaké má vlastnosti? Guajillo je druh chilli papričky pocházející z Mexika a Latinské Ameriky. Jedná se o středně pálivou papričku s ovocným a kořeněným aroma. Guajillo papričky jsou typicky červené a mají podlouhlý tvar a kožovitou texturu. Jsou často používány v tradi...

Chilli con carne není Mexiko

Mýty o původu chilli con carne Chilli con carne je tradiční mexické jídlo, které se často spojuje s mexickou kuchyní, ale většina lidí si neuvědomuje, že původ tohoto pokrmu není skutečně mexický. Existuje několik mýtů okolo původu chilli con carne, které se dostaly do oběhu a dodnes jsou...

Mayové v Mexiku

Jak Mayové ovlivnili mexickou kuchyni Mayové, starověký a tajemný kmen, měl obrovský vliv na vývoj mexické kuchyně. Jejich kultura, tradice a zvyky se promítly do mnoha různých stránek mexického stravování. Jedním z nejznámějších příspěvků Mayů k mexické kuchyni je použití ingrediencí ja...

Mexiko jako destinace pro gurmány

Mexiko a jeho kulinářská tradice Mexiko je známé nejen svou bohatou historií a kulturou, ale také svou vynikající kuchyní. Mexická kuchyně kombinuje tradiční místní ingredience s různými vlivy ze španělské, indiánské a africké kuchyně, čímž vytváří jedinečné chutě a pokrmy. Jedním ze sym...

Stupnice pálivosti shu

Měření pálivosti - co je to jednotka Scoville Jednotka pálivosti papriček je základním měřením, které určuje sílu a intenzitu pálivosti různých druhů papriček. Toto měření se provádí pomocí jednotky Scoville, pojmenované podle amerického farmáře Wilbura Scovilla, který ji v roce 1912 vymy...

Sušené maso jerky

Sušené maso jerky je nejen lahodnou pochoutkou, ale má také několik výhod pro naše zdraví: Vysoký obsah bílkovin: Sušené maso jerky je bohaté na bílkoviny, které jsou důležité pro regeneraci svalů a udržení správné hmotnosti těla. Nízký obsah tuku: V porovnání s jinými snacky...

Co může způsobit chilli?

Co může způsobit chilli? 1. Základní informace o chilli papričkách Chilli papričky jsou oblíbenou ingrediencí v mexické kuchyni a mohou způsobit několik různých účinků. Jedním z nejznámějších účinků chilli papriček je pálivost. Tato pálivost je způsobena chemickou látkou nazývanou kaps...