Mexická kuchyně je plná barev, chutí a kontrastů – a totéž platí i pro její nápoje. Od osvěžujících limonád přes exotické ovocné šťávy až po nápoje s tisíciletou tradicí. Pokud plánujete cestu do Mexika, nebo si chcete přiblížit mexickou atmosféru u vás doma, těchto 10 nápojů rozhodně stojí za vyzkoušení.
1. Jarritos – barevná exploze chutí
Jarritos jsou legendární mexické limonády, které se vyrábí už od roku 1950. Každá láhev přináší silnou a plnou chuť skutečného ovoce. Neobsahují kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, ale přírodní cukr. Mezi nejoblíbenější příchutě patří mandarinka, mango, tamarindo, limetka nebo guava.
🛒 Vyzkoušejte u nás:
👉 Jarritos Mandarinka
👉 Jarritos Tamarind
2. Agua de Jamaica – ibiškový nápoj plný antioxidantů
Tato sytě červená „agua fresca“ se vyrábí z květů ibišku (jamaica), které se louhují ve vodě, sladí cukrem a podávají vychlazené. Nápoj má osvěžující, lehce kyselkavou chuť a je nejen chutný, ale i zdravý – podporuje trávení a je bohatý na vitaminy a antioxidanty.
V Mexiku je běžnou součástí obědových menu a najdete ho téměř ve všech jídelnách a stáncích s domácí kuchyní.
3. Horchata – rýžová lahůdka se skořicí
Horchata je sladký, krémový nápoj z rýže, mléka, skořice a cukru. Může připomínat dezert v tekuté formě. Skvěle se hodí k ostrým jídlům jako kontrastní sladká složka. Často se podává během oběda, zejména v letních měsících, kdy příjemně osvěží.
Existují i regionální varianty – např. s mandlemi nebo vanilkou. V Mexiku je horchata součástí kultury stejně jako tacos.
4. Tamarindo – když sladké potká kyselé
Tamarind je tropický plod s výrazně sladkokyselou chutí. Nápoj z tamarindu má osvěžující, trochu svíravý profil a je ideální do horkých dnů. V Mexiku je velmi oblíbený nejen jako nápoj, ale i jako příchuť bonbonů a pálivých omáček.
Tamarindovou limonádu můžete ochutnat i ve formě Jarritos, což je jedna z nejoblíbenějších příchutí vůbec.
5. Atole – teplý nápoj z dob Aztéků
Atole je hustý teplý nápoj, který se připravuje z kukuřičné mouky (masa harina), mléka, cukru a skořice. Tradičně se pije při svátečních příležitostech – například během Dne mrtvých nebo vánočních oslav. Díky své sytosti je často podáván jako snídaně nebo lehká večeře.
Variací na atole je i champurrado, do kterého se přidává čokoláda – výsledkem je hutný, bohatý nápoj, který zahřeje i v těch nejchladnějších ránech.
6. Michelada – pálivé pivo pro odvážné
Michelada je nápoj pro ty, kdo mají rádi netradiční kombinace. V základu je to pivo, ale dochucené limetkovou šťávou, chilli, worcesterskou omáčkou a solí. Sklenice bývá orámovaná solí nebo tajínem. Výsledek? Oslnivě pikantní a osvěžující koktejl ideální k tacos nebo grilovanému masu.
Je to mexický „bloody mary“ světa piva. Ať už ho milujete, nebo nenávidíte – rozhodně stojí za ochutnání.
7. Pulque – starodávný fermentovaný poklad
Pulque je fermentovaný nápoj z mízy agáve, který má lehce alkoholický obsah a krémovou, mléčnou texturu. Už Aztékové ho považovali za „nápoj bohů“. Má specifickou chuť, která nemusí sednout každému, ale v posledních letech zažívá pulque v Mexiku velký návrat mezi mladší generaci.
Pulque se často podává i s příchutěmi, jako je mango, jahoda nebo oves.
8. Agua fresca – ovocná lehkost bytí
Agua frescas jsou lehké nápoje z čerstvého ovoce, vody, cukru a někdy limetky. Mezi nejoblíbenější patří agua de sandía (melounová), agua de pepino (okurková) nebo agua de limón (limetková). Jsou skvělým doplňkem ke každému mexickému jídlu.
Představte si procházku horkým mexickým městem a v ruce plastový kelímek s ledem a vodou z manga – tak chutná léto v Mexiku.
9. Tequila – národní poklad z modré agáve
Tequila není jen shot se solí a citronem. V Mexiku je to ušlechtilý destilát s bohatou chutí, který se popíjí pomalu, často v doprovodu plátku pomeranče a chilli soli. Nejlepší tequily pocházejí z oblasti Jalisco a musí být vyrobeny výhradně z modré agáve.
Na rozdíl od běžné „party tequily“ je ta pravá jemná, s tóny vanilky, pepře nebo medu – a každý doušek je malý obřad.
10. Mezcal – kouřová spiritualita
Mezcal je destilát z agáve, často považovaný za „kouřového bratrance“ tequily. Má výraznou chuť, často s tóny kouře, dřeva nebo bylin. Tradičně se vyrábí v menších dávkách řemeslně a jeho ochutnávání je obřad srovnatelný s degustací whisky nebo rumu.
Mezcal se často podává s plátkem pomeranče a sal de gusano – solí ochucenou sušeným červem, který žil v agáve. Možná zní neobvykle, ale chuťově to dává smysl.
Závěrem – Mexiko chutná i pije jinak
Mexické nápoje jsou stejně rozmanité jako jeho kuchyně. Ať už máte chuť na sladké, kyselé, pálivé nebo fermentované, Mexiko má něco právě pro vás. Na www.comidarapida.cz najdete výběr těch nejlepších autentických nápojů, které vám tuto jedinečnou kulturu přiblíží i bez letenky.
🎉 Tip: Objevte náš výběr mexických nápojů a limonád zde, nebo si zkuste doma připravit domácí horchatu a agua fresca podle našeho receptu (již brzy na blogu!).